Ticker

3/recent/ticker-posts

Αξιοθέατα του Ωρωπού

Παρακάτω επιχειρούμε μια καταγραφή των αξιοθέατων του διευρυμένου Δήμου Ωρωπού. Όπως προκύπτει, ο Δήμος Ωρωπού παρουσιάζει πληθώρα επιλογών για εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Θρησκευτικό, φυσιολατρικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό.

Λαογραφικό Μουσείο Σκάλας Ωρωπού



Στεγάζεται στο Δυτικό κτίριο των φυλακών Ωρωπού.

Πρόκειται για ένα θησαυρό ανεκτίμητης αξίας που επιτέλους βγήκε στο φως και βρήκε το δικό του σπίτι. Κειμήλια μιας άλλης εποχής για να μας θυμίζουν τη δύσκολη ζωή των προγενέστερων γενεών. Ένας χώρος όπου οι επόμενες γενιές αλλά και οι επισκέπτες του Ωρωπού, θα μπορούν να επισκέπτονται και να  θαυμάζουν τα εκθέματα.

Η Λαογραφική Στέγη χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα όσα, κατά βάση, ήταν και τα δωμάτια των παλιών σπιτιών. Την τραπεζαρία, το σαλόνι, την κουζίνα και το υπνοδωμάτιο. Στο χώρο του υπνοδωματίου υπάρχει ο αργαλειός, ενώ σε μια γωνιά φιλοξενούνται και εργαλεία παλιών επαγγελμάτων που σήμερα έχουν εκλείψει.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει και να θαυμάσει όλα τα οικιακά αντικείμενα, το ρουχισμό της εποχής αλλά και τα έπιπλα τοποθετημένα με αξιοζήλευτη ακρίβεια και τάξη, καθώς την επιμέλεια της συγκρότησης της Λαογραφικής Στέγης είχε η Επιμελήτρια κα Πελαγία Οικονομίδη, η οποία έχει τεράστια εμπειρία από ανάλογες δουλειές της.

Ανοιχτά  κάθε Κυριακή  από 10:30 έως 12:30 μ.μ.

Τρόπος επικοινωνίας για επισκέψεις είναι η επίσκεψη στη σελίδα του Πολιτιστικού συλλόγου  Σκάλας Ωρωπού στο facebook .

Λαογραφικό Μουσείο Παλατιανών Ωρωπού



Τα ανεκτίμητα κειμήλια της προσφυγιάς που μόχθησαν για να φέρουν από την πατρίδα  που άφηναν πίσω οι Παλατιανοί το 1922, φιλοξενούνται στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού & Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων στον Ωρωπό επί της οδού Γεννηματά στο Κέντρο των Νέων Παλατίων Ωρωπού

Ένα μουσείο που τον πλούτο του δεν τον ορίζει ο αριθμός των εκθεμάτων και η υλική τους αξία αλλά η τεράστια συναισθηματική αξία που κουβαλάει το καθένα από αυτά.

Τα εκθέματα που περιλαμβάνει σήμερα το Μουσείο συλλέχθηκαν στο διάβα του χρόνου  από τον Πολιτιστικό Όμιλο Νέων Παλατίων χάρη στην προσωπική προσπάθεια που κατέβαλλαν τόσο ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Θεόφιλος Μηλιόγλου, όσο και τα μέλη του. Επί σειρά ετών οι προσφυγικές «μαρτυρίες» βρίσκονταν στον χώρο όπου στεγάζονται τα γραφεία του Ομίλου με το όραμα κάποια στιγμή να παρουσιαστούν και στο ευρύ κοινό.

Βέβαια, δεν μπορούμε να παραλείψουμε ότι η ύπαρξη μουσείου στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Παλατίων , ήταν προϋπόθεση των ευεργετών , Μαίρης και Δημητρίου Φουρτούνα το γένος Γ. Σάββα, οι οποίοι δώρισαν εν ζωή το σπίτι τους στους νεοπαλατιανούς, για να γίνει μουσείο και χώρος πολιτισμού. Το μουσείο  είναι ανοιχτό σε κάθε επισκέπτη, ατομικά ή συλλογικά, κατόπιν επικοινωνίας με την 


Η λίμνη Μπελέτσι (Αφίδνες)

Η λίμνη Μπελέτσι είναι μία μικρή λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων περίπου στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στην περιοχή Αγία Τριάδα της κοινότητας Αφιδνών, βορειοδυτικά της ομώνυμης κορυφής Μπελέτσι. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε με δαπάνες των Γεωργίου Νάστου και Αθανασίου Πάντου τη διετία 1973-75  ως αποθεματικό δυναμικό νερού για έργα που τότε κατασκεύαζαν στη περιοχή αλλά και ως μελλοντικό βιότοπο.
Ως συνέπεια της κατασκευής της ήταν η αλλαγή της χάραξης του δρόμου που συνέδεε τον Άγιο Μερκούριο με τις Αφίδνες (πρώην Κιούρκα). Το τεχνητό αυτό έργο συγκράτησε αφενός τα νερά της πηγής που βρίσκεται βόρεια, αφετέρου τα όμβρια ύδατα από τον υπερκείμενο λόφο με αποτέλεσμα το σχηματισμό της λίμνης. Η λίμνη έχει μέγιστη διάμετρο 130 μέτρα περίπου και μέγιστο βάθος 9 μέτρα, ενώ το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 7.000 τ.μ.. Αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής καθώς απαντώνται αποδημητικά πουλιά όσο και μόνιμα νηκτικά (πάπιες, κύκνοι) καθώς και νεροχελώνες και ψάρια, κυρίως κυπρίνοι και χέλια.Βρίσκεται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία  λίγο πιο πάνω από το χωριό Αφίδναι-Κιούρκα στις πλαγιές της Πάρνηθας.




ADVENTURE PARK


Το Adventure Park είναι ένας χώρος αναψυχής και διημέρευσης όπου διοργανώνονται δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη φύση. Οι επισκέπτες επιλέγουν να «πετάξουν» από δένδρο σε δένδρο, σε ύψος μέχρι 15 μέτρων με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού.Βρίσκεται στα ανατολικά της Μαλακάσας  δίπλα  στο TERRA VIBE


Το μετόχι του γυναικείου Ιερού Ησυχαστηρίου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι Αττικής, βρίσκεται μεταξύ του Ωρωπού και της Μαλακάσας, βόρεια της Αθήνας.Το μοναστήρι – μετόχι είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα, καθώς ιδρύθηκε από τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, δημοφιλή γέροντα και άγιο του περασμένου αιώνα.

Τα κτήρια του μετοχίου του Ιερού Ησυχαστηρίου στο Μήλεσι άρχισαν να κτίζονται το 1981 και προχώρησαν σταδιακά. Το μέρος αυτό αποτέλεσε σημαντικό προσκύνημα χάρη του γέροντα. Το επιβλητικό Καθολικό θεμελιώθηκε το 1990, κατόπιν αδείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Σεραφείμ. Ο σκελετός του ναού από οπλισμένο σκυρόδεμα ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 1992, λίγους μήνες μετά την κοίμηση του γέροντα Πορφυρίου. Το Ησυχαστήριο τιμά τη μνήμη του οσίου γέροντα Πορφυρίου στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα της κοίμησής του. Επίσης, πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου.




Το Μουσείο Ζυγομαλά (Αυλώνα)

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1937 με πρωτοβουλία της Λουκίας Ζυγομαλά (1866-1947) και λειτούργησε εξαρχής στον εκθεσιακό χώρο που προστέθηκε γι αυτόν το σκοπό στην εξοχική κατοικία της οικογενείας Ζυγομαλά. Η επανέκθεση έγινε το 1990 και τα εγκαίνια τον Ιούλιο του 1991. Το Μουσείο διοικείται από Επιτροπή και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Λαϊκού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Δημιουργήθηκαν από ειδική ομάδα εργασίας πέντε εκθετικές επιφάνειες μέσα σε τρεις αυτόνομες προθήκες, όπου η ταυτόχρονη συνύπαρξη αυθεντικού εξαρτήματος της παραδοσιακής φορεσιάς, πλαισιωμένων σχεδίων και δειγμάτων και νεωτέρων κεντημάτων που φέρουν πλέον το μοτίβο ειδικά τροποποιημένο, μιλά σαφέστατα για τα στάδια αναπαραγωγής. Σε κάθε επιφάνεια παρουσιάζεται ένα μόνο μοτίβο και οι παραλλαγές του. Σε δύο ακόμα προθήκες εκτίθενται πολλά κεντήματα των σχολών. 
Σε χαμηλό βάθρο, στo βάθος του εκθεσιακού χώρου, η παρουσίαση υλικών τεκμηρίων συναφών με τη λειτουργία των σχολών, όπως του λογότυπου της εταιρείας, της σφραγίδας τετραδίων παραγγελιών, βιβλίων εσόδων-εξόδων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (ένα είδος copyright) για τα σχέδια της εποχής, εργαλείων της κεντητικής τέχνης (στάμπα, τελάρο) παραπέμπει τον επισκέπτη στο χώρο και το χρόνο της δραστηριότητας της κοινοπραξίας. 
Σε δεύτερο βάθρο, στην κάθετη προέκταση του εκθεσιακού χώρου, εκτίθενται τα τρισδιάστατα αντικείμενα, όπως έπιπλα με κεντητές στόφες, αμπαζούρ κ.ά. Σε μια συμβολική αναπαράσταση του περιπτέρου της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Έκθεση Διακοσμητικών Τεχνών του Παρισιού, το 1925, προβάλλονται τα είδη που διακρίθηκαν και απέσπασαν βραβεία. 
Στον χώρο της καθεαυτής κατοικίας στήθηκαν επιλεγμένα κομμάτια της οικοσκευής, μικροαντικείμενα, οικογενειακές φωτογραφίες και πορτραίτα, σε μία προσπάθεια παρουσίασης της κατοικίας μέσα στην οποία έζησε περισσότερα από 20 χρόνια η "καλή κυρά της Αυλώνας".
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:2295 042012




Η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου (Μαρκόπουλο)

Ξεκίνησε νά κτίζεται τό 1968 καί τό 1970 ἐγκατεστάθησαν οἱ τέσσερις πρῶτες ἀδελφές. Τό 1971 ἐδημοσιεύθη ἐπισήμως εἰς τήν Ἐφημερίδα τῆς Κυβερνήσεως ἡ σύστασις καί ἐγκαθίδρυσις τῆς Ἱερᾶς Μονῆς.

Σήμερα ἀριθμεῖ δώδεκα (12) ἀδελφές περί τήν πρώτη Καθηγουμένη, Νυμφοδώρα (Στράγκα).

Τό Καθολικό τῆς Ἱερᾶς Μονῆς ἐγκαινιάσθη στίς 20/9/1976, ὑπό τοῦ μακαριστοῦ Πατριάρχου Ἀλεξανδρείας κυροῦ Νικολάου καί τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Ἀττικῆς κυροῦ Δωροθέου.

Στήν Ἱερά Μονή εὑρίσκονται οἱ θαυματουργικές εἰκόνες α) Παναγία ἡ Γενεσιουργός Δεξιοκρατοῦσα, τοῦ 16ου αἰῶνος, ἀναγεννησιακοῦ τύπου. Πανηγυρίζει τήν 8η  Σεπτεμβρίου. β) Τό Ἅγιον Μανδήλιον, εἰκόνα τοῦ 19ου αἰῶνος, πανηγυρίζει τήν 16η Αὐγούστου.

Λειτουργοῦν τά κάτωθι Παρεκκλήσια:

◉ Τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Προδρόμου. Ἐντός τοῦ Ἱεροῦ, εἰς τό δεξιόν κλίτος τοῦ Τρισυπόστατου Καθολικοῦ. Πανηγυρίζει τήν 29η Αὐγούστου, μνήμη τῆς ἀποτομῆς τῆς Τιμίας Κεφαλῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου.

◉ Τῆς Ὁσίας Μαρίας τῆς Αἰγυπτίας. Εὑρίσκεται, ἐπίσης, ἐντός τοῦ Ἱεροῦ, εἰς τό ἀριστερόν κλίτος τοῦ Καθολικοῦ. Πανηγυρίζει τήν 1η Ἀπριλίου καί τήν Ε’ Κυριακήν τῶν Νηστειῶν.

◉ Τῆς Ἁγίας Εἰρήνης Χρυσοβαλάντου. Εἰς τό Β.Α. ἄκρον τοῦ κτηρίου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς. Ὁλοκληρώθη τό 1972. Ἐγκαινιάσθη ὑπό τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Ἀττικῆς κυροῦ Δωρόθεου στίς 20/9/1976, μαζί μέ τό Καθολικόν της Μονῆς. Ἁγιογραφήθη ὑπό χειρῶν τῶν ἀδελφῶν της Ἱερᾶς Μονῆς. Πανηγυρίζει τήν 28η Ἰουλίου.

◉ Τῆς Ὑπαπαντῆς τοῦ Σωτῆρος. Εἶναι, ἐπίσης, ἐνσωματωμένον μέ τό κτήριον τῆς Ἱ. Μονῆς, εἰς τό Ν.Α. ἄκρον αὐτῆς. Ὁλοκληρώθη τό 1977. Ἁγιογραφεῖται ὑπό χειρῶν τῶν ἀδελφῶν τῆς Ἱ.Μονῆς. Πανηγυρίζει τήν 2α  Φεβρουαρίου.

◉ Τῶν Ἁγίων Ἀρχαγγέλων. Εὑρίσκεται εἰς τό Κοιμη­τήριον τῆς Ἱ. Μονῆς. Ὁλοκληρώθηκε τό 1990. Πανηγυρίζει  τήν 8η Νοεμβρίου.

◉ Τοῦ Ἁγίου Σεραφείμ τοῦ Σάρωφ. Εὑρίσκεται στό χῶρο σταθμεύσεως. Πανηγυρίζει τήν 17η Ἰουλίου.

◉ Τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς. Εὑρίσκεται στήν πλαγιά, ἀπέναντι ἀπό τήν εἴσοδο τῆς Ἱ. Μονῆς. Ὁλοκληρώθηκε πρόσφατα, δαπάνῃ εὐλαβοῦς προσκυνητρίας.

◉ Τῆς Ἁγίας Ἰσιδώρας τῆς διά Χριστόν σαλῆς. Εὑρίσκεται στό προαύλειο τῆς Ἱερᾶς Μονῆς. Δέν ἔχει ἀκόμη ὁλοκληρωθεῖ. Πανηγυρίζει τήν 1η Μαΐου.

Εἶναι ἀποτεθησαυρισμένα τά ἑξῆς ἀποτμήματα ἁγίων λειψάνων: τοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους, τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος, τοῦ Ἁγίου Τρύφωνος καί τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Τ.Κ. 190 15 ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τηλ.: 22950-32.501.



ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ -ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΩΡΩΠΟΥ

Στα ΒΔ της Σκάλας Ωρωπού, εκτείνεται το ευρύτερο δέλτα του ποταμού Ασωπού, ένας από τους τελευταίους υγροβιότοπους της Αττικής με μεγάλη οικολογική σημασία.Έχει μήκος 3 χλμ., έκταση 1000 στρ. και η θέση ήταν γνωστή παλιότερα ως «αλυκές», «μαντρί», «παραλία της άμμου», κτλ. Τα τελευταία 5-6 χρόνια, από φυσική ή τεχνητή αιτία έχει διανοιχτεί είσοδος (μπούκα) με αποτέλεσμα τη δημιουργία εντυπωσιακής λιμνοθάλασσας.


Η λιμνοθάλασσα του Ωρωπού φιλοξενεί περίπου 140 είδη πουλιών, μόνιμων ή μεταναστευτικών, όπως ο Καλαμοκανάς (υψ. 40 εκ.), είδη ερωδιών όπως ο Λευκοτσικνιάς (υψ. 90 εκ.), ο Σταχτοτσικνιάς, Αργυροτσικνιάς, κτλ., η Αβοκέττα, ο Θαλασσοσφυριχτής, τα Φλαμίγκος, η γαλαζοπαπαδίτσα, η κιτρινοπαπαδίτσα, το νανοβουτηχτάρι, η χουλιαρόπαπια, η χαλκόκοτα, κα.





Ναός Παναγίας Ελεούσας (Συκάμινο)
Ο ναός, αλλοιωμένος σήμερα από επεμβάσεις, βρίσκεται σε ύψωμα στο χωριό Συκάμινο, στα δυτικά του Ωρωπού. Είναι συνεπτυγμένος σταυροειδής με αθηναϊκό τρούλο και πλινθοπερίκλειστη τοιχοδομία, στοιχεία που δε διακρίνονται πια λόγω της επίχρισης με ασβέστη καθώς και την χρωματική αλλοίωση του τρούλου. Σ’ αυτόν τον μικρό, παραμορφωμένο σήμερα ναό, μπορεί να διακρίνει κανείς γοτθικά μορφολογικά στοιχεία, όπως το ιδιαίτερα ενδιαφέρον γοτθικό θύρωμα στο νότιο τοίχο. Η διακριτική αυτή χρήση δυτικών στοιχείων, οδηγεί – σύμφωνα με τον καθηγητή Μπούρα - σε αναχρονολόγηση του μνημείου στον 13ο αιώνα. Έτσι, ανετράπη η αρχική χρονολόγηση του Ορλάνδου στον 11ο-12ο αιώνα.





TERRA VIBE 
Το Τerra Vibe Park αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο «ανοιχτό» χώρο εκδηλώσεων της χώρας. Βρίσκεται στο 37ο χιλ. Αθηνών - Λαμίας, στην Αττική. Καλύπτει μία έκταση 110 στρεμμάτων με πρόσοψη 500m στον παράδρομο της Εθνικής Οδού και δύο εισόδους, μία Ανατολική και μία Δυτική.

Αριθμώντας ήδη έντεκα χρόνια λειτουργίας, η σκηνή του Terra Vibe Park έχει φιλοξενήσει μερικούς από τους μεγαλύτερους μουσικούς παγκοσμίως με τους Depeche ModeMetallicaBlack SabbathGuns ‘n’ Roses να είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της μεγάλης λίστας καλλιτεχνών που έχουν περάσει από τη Μαλακάσα. Παράλληλα κάθε χρόνο διοργανώνεται το Rockwave Festival, ο σημαντικότερος συναυλιακός θεσμός της χώρας. Δεν περιορίζεται όμως μόνο στη διοργάνωση συναυλιών καθώς οι δυνατότητές του το καθιστούν ιδανικό για επαγγελματικές εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, παρουσιάσεις προϊόντων, κατασκηνωτική και προσκοπική εκμετάλλευση.





Ναός Αγίων Τεσσαράκοντα (Συκάμινο)
Η εκκλησία των Αγίων Τεσσαράκοντα, βυζαντινού ρυθμού, του 13ου αιώνα, διασώζεται και συντηρείται σε καλή κατάσταση .



Το δάσος της Μαυροσουβάλας και ο Κοκκινόβραχος
Το δάσος της Μαυροσουβάλας βρίσκεται σε λοφώδη περιοχή, στην είσοδο μικρού φαραγγιού, βόρεια  της Μαλακάσας. Έχει μέσο σταθμικό υψόμετρο 170μ. και απέχει περίπου 42 χλμ. από την Αθήνα. Νότια του οικισμού και
 σε αρκετά δασωμένη περιοχή, σε μικρό

 φαράγγι με ΒΝ διεύθυνση, υπάρχει ένας

 καρστικός ημισπηλαιώδης σχηματισμός,

 εντυπωσιακού μεγέθους, ο «Κοκκινόβραχος». Ο συγκεκριμένος βράχος «ανακαλύφθηκε» σχετικά πρόσφατα και χρησιμοποιείται ως sport αναρριχητικό πεδίο, μεγάλης σημασίας για την κοινότητα των αναρριχητών. Χαρακτηρίζεται από το σχετικά μεγάλο ύψος του, το κοκκινωπό χρώμα, την υφή και καθαρότητα του πετρώματος και την αρνητική του κλίση. Έχουν ανοιχτεί πάνω από 20 διαδρομές, υψηλής έως πολύ υψηλής δυσκολίας, που σημαίνει ότι είναι πεδίο κατάλληλο για αναρριχητές ικανούς για εκτέλεση διαδρομών αντίστοιχου επιπέδου. Το ανάπτυγμα των διαδρομών κυμαίνεται από 15-35 μ., περίπου, ενώ η δυσκολία κυμαίνεται από τον 7ο βαθμό και πάνω στην κλίμακα UIAA, ξεπερνώντας και τον 10ο βαθμό, ενώ η πλειονότητα των διαδρομών είναι μέσα στον 8ο και 9ο βαθμό, με ελάχιστες «εύκολες» διαδρομές.




Η ανδρική Ιερά Μονή Παρακλήτου βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή στη θέση Mετόχι.  Όπως φανερώνει και η ονομασία της περιοχής, ήταν παλαιό μοναστηριακό μετόχι, πιθανότατα της Iεράς Mονής Kοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, ενώ στα πρώτα χρόνια λίγο πριν την επίσημη ίδρυσής της το 1978, υπήρξε μετόχι της αγιορείτικης Ιεράς Mονής του Aγίου Παύλου.
Βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Μαλακάσας-Σκάλα Ωρωπού ,λίγο μετα το χωριό Μήλεσι  στη δεξιά πλευρά του Δρόμου
Tην τελευταία εικοσαετία η μονή τριπλασιάστηκε κτιριακά, με σπουδαιότερο κτίσμα το εντυπωσιακό Kαθολικό, που θεμελιώθηκε την Kυριακή της Oρθοδοξίας του 1987, αποπερατώθηκε το 1990 και εγκαινιάσθηκε το 2000. O ναός είναι κλασσικού μοναστηριακού ρυθμού, αρχιτεκτονημένος από αδελφούς της μονής πάνω στα πρότυπα των Kαθολικών του Aγίου Όρους και των Mετεώρων. Περιλαμβάνει επίσης ένα παρεκκλήσιο προς τιμήν των αγίων Αγγέλων Aσωμάτων.
Eκτός από το παρεκκλήσιο των αγίων Aσωμάτων, το μοναστηριακό συγκρότημα περιλαμβάνει έξι ακόμη παρεκκλήσια: του οσίου Aθανασίου του Aθωνίτου, του οσίου Iωάννου της Kλίμακος, του αγίου πρωτομάρτυρος Στεφάνου, του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, του Tιμίου Προδρόμου και της Παναγίας της Πορταϊτίσσης.

H μονή διαθέτει σπουδαία βιβλιοθήκη με 20.000 περίπου βιβλία, τόσο ελληνικά, όσο και ξενόγλωσσα (κυρίως αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά), για τη χρήση των μοναχών, οι περισσότεροι των οποίων είναι πτυχιούχοι ανωτάτων Σχολών.



Η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής (Πολυδένδρι)

Στο Καπανδρίτι, εδράζεται η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής, η οποία υπό την καθοδήγης του πατέρα Εφραίμ Παναούση, πραγματοποιεί σημαντικές ιεραποστολικές διακονίες στην Αφρική. To πρόγραμμα «Αφρική, καλημέρα !» περιλαμβάνει δίμηνες επισκέψεις με  ευρύτατη ποικιλία δράσεων στην Ουγκάντα της Αφρικής όπως περίθαλψη, εκμάθηση καλλιέργειας της γης, διδασκαλία παιδιών και ενηλίκων, κατασκηνώσεις, βαπτίσεις, προσφορά υλικού σε τοπικές εκκλησίες, τοπικά σχολεία και νοσοκομεία, αναδοχή παιδιών και συνεργασία με τοπικούς ιερείς.





Το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο (Παλιές Φυλακές).  
Το κτίσμα του ορφανοτροφείου κατασκευάστηκε περίπου το 1909 σε κτήμα που κληροδότησε ο Ανδρέας Συγγρός προς το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο. Μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων (1915) μετέφεραν εκεί επιζώντα Αρμενόπουλο. Συνεργάστηκε με τη φιλανθρωπική οργάνωση Near East και προβάλλονταν ακόμα και κινηματογραφικές ταινίες (1925- 30) προς διασκέδαση των ορφανών.
Το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο μετατρέπεται σε αγροτικές φυλακές το 1933, με το σεισμό όμως του 1938 καταστρέφεται και το 1950 ξαναχτίζεται. Με το νόμο 2058/1952 μετατρέπεται σε Ανοικτό Σωφρονιστικό Κατάστημα, έτσι οι κρατούμενοι εργάζονταν σε αγροτικές δουλειές.
Στις φυλακές του Ωρωπού κρατούνται από τη Χούντα πολλοί πολιτικοί της αντίπαλοι, μεταξύ των οποίων και ο Μίκης Θεοδωράκης. Το 1970 μετατρέπονται σε αναμορφωτήριο ανηλίκων για 2-3 χρόνια. Μετά εγκαταλείπονται και το 1979 στεγάζεται εκεί το πρώτο δημόσιο Γυμνάσιο της περιοχής.



Το Αμφιάρειο

Το σπουδαιότερο στην αρχαιότητα ιερό του μυθικού ήρωα, μάντη και θεραπευτή Αμφιαράου, που τα ερείπιά του βρίσκονται ανάμεσα σε πλατάνια, πεύκα και πικροδάφνες, σε μια μικρή κοιλάδα που τη διασχίζει ένα ξεροπόταμο (Χαράδρα λεγόταν από τους αρχαίους).
Σήμερα είναι πολύ εύκολο να πάει κανείς στο Αμφιάρειο, είτε από τον Κάλαμο, είτε από το Μαρκόπουλο Ωρωπού. Το Αμφιάρειο του Ωρωπού ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου π.Χ. αι., μετά την παρακμή και την εγκατάλειψη του γνωστού από τον Ηρόδοτο Αμφιαρείου της Θήβας και σύμφωνα με χρησμό που δόθηκε μεταφέρθηκε και ιδρύθηκε εδώ :




Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου νεομάρτυρος εξ Ιωαννίνων (Αυλώνα)

Στο εκκλησάκι του Αγίου στο δάσος του Βουντήματος, στη θέση Λάκκα Αγίου Νικολάου, ανεβαίνουν με τα πόδια ή με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα οι πιστοί για να γιορτάσουν τη μνήμη του, κάθε χρόνο στις 16 Μαΐου.



Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου και Αγίου Ανδρέα (Αυλώνα)

Ο Ενοριακός Ναός των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου, είναι δισυπόστατος κατόπιν επιθυμίας της δωρήτριας του ναού Λουκίας Ζυγομαλά (1866-1947). Η μελέτη κατασκευής της εκκλησίας, που εγκαινιάσθηκε το 1938, έγινε από τον αρχιτέκτονα Νικόλαο Ζουμπουλίδη, ο οποίος πήρε ως πρότυπο τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων (13ος αιώνας μ.Χ.) του Μυστρά, βυζαντινού ρυθμού. 


Publié par Δημήτρης Σταύρου